TALARE

TALARE 2023

Dr Sada Mire, arkeolog

Dr. Sada Mire är arkeolog och associate Professor in Heritage Studies at University College London. Hon är den enda aktiva somaliska arkeologen i Somalia och Somaliland. Hon har publicerat vetenskapliga artiklar om arkeologi och kulturteori, och har erkänts som en av de mest inspirerande kvinnorna inom vetenskap av New Scientist. Dr. Mire är även grundare av organisationen Horn Heritage och arbetar för bevarandet av kulturarv globalt. Sada växte upp i Sverige.

Khadar Ayderus Ahmed, filmregissör

Khadar Ahmed är en framstående, självlärd filmskapare baserad i Finland. Han började med kortfilmer och debuterade som långfilmsregissör 2021 med “The Gravedigger’s Wife” (”Dödgrävarens hustru”) som fick internationellt erkännande och visades bl a på Cannes Film Festival 2021. Som självlärd konstnär har Khadar Ahmed ägnat ett decennium åt att utveckla sin filmkonst och strävar mot att göra den europeiska filmen mer inkluderande och varierad. Hans starka koppling till sitt hemland och hans passion för berättande har resulterat i kritikerrosade verk och prisvinster på internationella filmfestivaler. 2022 låg filmen på DNs topplista i flera månader.

Rahma Roodah, barnboksförfattare och läsfrämjare

Rahma Mohamed, ursprungligen från Somaliland, har övervunnit kulturella och språkliga hinder sedan hon flyttade till Quebec, Kanada som åttaåring med sin familj. Trots utmaningarna blev hon den första i sin familj att ta en universitetsexamen och hon lärde sig behärska både franska och engelska. Motiverad av negativa stereotyper hon stötte på som muslim och somalisk, blev Rahma författare för att skapa positiva och stärkande berättelser, särskilt om svarta muslimer, och för att utmana och omforma rådande narrativ, inspirera unga läsare och bekämpa skadliga stereotyper. En av hennes böcker finns på svenska bilderboken ”Asma är trött på sin lillebror”.

Barakat Ghebrehawariat, författare och entreprenör

Barakat Ghebrehawariat, är en framstående entreprenör, föreläsare, och författare med en djup passion för demokrati, mångfald, och antirasism. Genom sitt företag, Demokrateam, arbetar han för att främja inkludering och är en uppskattad rådgivare och utbildare. Han är även författare till boken “Får man säga svart”, en viktig bok som utforskar frågor om ras och identitet och bidrar till diskussionen om rasism och inkludering i Sverige.

Khadija Mohamud, matbloggare och författare

Khadija Mohamud är en matbloggare på den populära bloggen Khadidjas kitchen. Hon utvecklade sin passion för matlagning i Somalia och kom till Sverige som 22-åring tillsammans med sin familj. Hon har en blogg för att dela recept från hela världen och med den vill hon öka intresset för mat och matlagning och skapa en harmonisk matupplevelse för barn, unga och vuxna. Efter inspiration från sin dotter öppnade hon ett Instagramkonto, som nu har hon över 60 000 följare. Khadijas passion har även lett till utgivningen av hennes kokbok, “Khadijas kök: recept från Östafrika” (2021) där hon utforskar östafrikanska smaker och kryddblandningar.

Yusuf Hussein, dokumentärfilmare och poet

Yusuf Hussein är en visionär och grundare av Rise and Shoot, ett initiativ som ger unga i förorten tillgång till fotografi och visuell kommunikation. Parallellt med sin ingenjörsutbildning strävar han efter att bli filmregissör och arbetar för närvarande på sin första kortfilm. Yusuf, som har ett starkt intresse för poesi och film, delar sitt kreativa arbete via Instagram och har mottagit Young Courage Award av Raul Wallenberg Academy för sitt civilkurage och engagemang. Genom Rise and Shoot siktar han på att öppna kreativa branscher för unga i förorten och erbjuda dem möjligheter utveckla sina intressen och talanger.

Farhiya Feysal, Poet

Farhiya Feysal, utsedd till Ortens Bästa Poet 2018, är en framstående poet som utmanar normer och belyser orättvisor genom sina kraftfulla texter. Hon blev den första kvinnan och den första utanför Stockholm att vinna denna titel och använder sin poesi för att lyfta fram de osynliga och tystade rösterna. I sina verk undersöker hon maktstrukturer och orättvisor i Sverige och ifrågasätter tystnaden kring vissa röster och de högre priserna folk får betala genom att bo i utsatta områden. Farhiya inspirerar med sitt mod och sitt engagemang, och demonstrerar ordets kraft att skapa förändring.

Sakariya Hirsi, poet och social entreprenör

Sakariya Hirsi, bosatt i Tensta, är en poet och social entreprenör känd för sitt engagemang i mänskliga rättigheter och samhällsförändring. Han studerar vid Malmö Universitet och har deltagit i initiativ som Kollektiv sorg, där han belyser gatuvåld och skjutningar i Sverige. Han har också bidragit med poesi till utställningen “När vi inte längre kan gråta”. Sakariya har mottagit hederspriset Årets Påverkare, ett pris som tilldelas de som använder sin röst för att göra skillnad och ge en röst åt de som inte kommer till tals. Sakariya ser detta pris som en möjlighet att fortsätta göra en positiv skillnad i samhället.

Sabina Zaynab Hassan, barnboksförfattare

Sabina Zaynab Hassan är en barnboksförfattare från Stockholm med rötter i Etiopien och Somalia. Numera är hon bosatt i Uppsala och arbetar som sjuksköterska. Trots en tidig utmaning med en språkstörning, upptäckte Sabina tidigt sin kärlek till skrivandet och till fantasi.

Hon har debuterat med barnboken “Molnhåret” som handlar om flickan Claudia, som föds med molnhår och hur hon lär sig att uppskatta sin unika identitet. När Sabina inte skriver eller arbetar som sjuksköterska bloggar hon om barnlitteratur och om hennes författarskap. Hennes mål är att berika barnlitteraturen och göra den mer inkluderande och inspirera unga läsare med sina berättelser.

Awes Osman, författare och folkbildare

Awes Osman, ursprungligen från Somalia, har en intressant bakgrund med utbildning i Indien och arbete i Mellanöstern innan han fick politisk asyl i Sverige. Som författare av böcker som “Den skinnlösa geten” och “Svensk fika” utforskar han ämnen som kulturkrockar och arbetsplatsdynamik. Awes är också en engagerad föreläsare och lärare som aktivt arbetar för integration och förståelse mellan olika kulturer. Hans unika livsresa som somalier, muslim och invandrare ger honom djup insikt i dessa ämnen och inspirerar många.

Sara Osman, författare och jurist

Sara Osman, jurist i Stockholm, har snabbt blivit en röst att räkna med inom den svenska litteraturen. Hennes roman “Allt vi inte sa” nominerades till Årets Bok 2022.
Hon har en förmåga att skapa gripande berättelser som inte bara berör, utan även utmanar och uppmuntrar till reflektion.

I “Allt vi inte sa” utforskar Sara teman som destruktiv vänskap, vardagsrasism, och utmaningarna som kan uppstå när man befinner sig i en homogen miljö. Inspirationen till berättelsen kom från huvudkaraktären Sofia och hennes erfarenheter, och ett viktigt inslag i Saras skrivprocess var en spellista som en nära vän skapade för att hjälpa till att fånga rätt stämning.

Hussien Shukri, författare

Hussien var tidigare imam i en moské i Stockholm och jobbar nu på Migrationsverket. Han har skrivit boken Muusiga iyo Muslimiintii hore (musik inom islam), som handlar om musikens roll för muslimer i ett historiskt perspektiv. Författaren berättar om hur viktig roll musiken har i en människas liv.

Amina-Milgo Warsame, forskare författare

Amina-Milgo Warsame, även känd som Amina-Milgo, började som lärare och övergick senare till att bli forskare och aktivist med fokus på kvinnofrågor i Somaliland. Hon tog examen från Institute of Social Studies i Haag i slutet av 80-talet med inriktning på kvinnor och utveckling inom ämnet utvecklingsstudier. Hennes omfattande skrifter behandlar olika aspekter av kvinnors roller i det somaliska samhället, bl a kvinnors deltagande i fredsbyggande, i rättssystemet, i politiken, i beslutsprocesser, i ekonomin och frågan om kvinnlig könsstympning.

Amina är författare till boken “Queens without Crowns” och delar sin tid mellan Sverige och Somaliland. Hon har gjort betydande bidrag till diskussionen om kvinnors rättigheter och jämställdhet i regionen.

https://life-peace.org/resource/queens-without-crowns/

 

Martin Alskog och Ahmed Ali

Martin Alskog, strukturell analytiker och med en bakgrund som skådespelare, regissör och teaterproducent.

Ahmed Ali, är en ”impact”-driven person med ett entreprenöriellt sätt att tänka kring förändringsarbete.

Martin och Ahmed är två framstående personligheter med intressant bakgrund och med en stor passion för att bidra till kulturell och social utveckling.

Martin Alskog har en mångsidig karriär och har de senaste 25 åren använt sin speciella expertis för att hjälpa tusentals människor att förbättra sina liv. Hans bakgrund som skådespelare och regissör sträcker sig från 1982 till 1998. Har har varit teaterchef och producent och har grundat och lett flera teatrar i Sverige.

Ahmed Ali är en ”Creative & Social Impactivist”, med en bakgrund som affärsutvecklare, coach och socialpedagog. Hans kärnvärden kretsar kring människor, gemenskap och inkludering. Med ett starkt intresse för poesi och litteratur, ser Ahmed dessa som kraftfulla medel för självuttryck och kulturell förståelse.

Tillsammans representerar Martin och Ahmed en dynamisk kombination av analytisk skärpa och kreativt engagemang, vilket gör dem till värdefulla bidragsgivare till kulturella och sociala dialoger.

Guleed och Hamdi, Somalitoons grundare

Guleed Ahmed och Hamdi Geddi är gifta och bor i Finland. Guleed är läkare och Hamdi är sjuksköterska som nu studerar på en masterutbildning inom hälsoområdet. Som engagerade sig föräldrar är de beslutna att se till att deras barn lär sig det somaliska språket. Därför har de lanserat Somalitoons, en webbplats och en app som innehåller barnprogram som är lämpliga för somaliska barn som växer upp utanför Somalia. Ett hjälpmedel för att förhindra att barnen förlorar sitt modersmål.

Mohamed Yusuf, författare och lärare

Mohamed är författaren till boken “Doolaal,” vilket betyder “den resande”. I boken berättar han sin barndomshistoria och beskriver den svåra verkligheten för ett barn mitt i krigets förödelse. Boken skildrar hans gripande flykt från Somalias inbördeskrig, där han förlorar kontakten med sin familj och sina vänner. Författaren skildrar i boken sin resa som flykting och hur den ledde honom till Malmö. Han kommer dit som en ung man med höga förhoppningar, samtidigt som han brottas med trauman från kriget.

Morgan Nilsson, språkvetare

Morgan Nilsson är lektor vid Göteborgs universitet där han forskar och undervisar på olika kurser inom somalisk och afrikansk språkvetenskap. Tidigare har han också undervisat i olika slaviska språk och arbetat som översättare från de språken. Han har publicerat vetenskapliga artiklar och läromedel som rör både somaliska och andra språk. Just nu arbetar han med en somalisk grammatikbok på engelska.

Abdigani Hassan, author and lecturer

Abdigani Hassan är författare och föreläsare och brinner för ämnen som rör föräldraskap och anpassningen till ett nytt land. Han är författaren bakom boken “Ababinta toosan,” som utforskar interaktionen mellan barn och föräldrar samt betonar vikten av att vara en närvarande förälder.

Iman Elmi, socialpedagog

Iman Elmi, bosatt i Stockholm, get genom sitt arbete som socialpedagog i Järva stöd och vägledning till individer och familjer i olika sociala sammanhang. Utöver detta fungerar hon som coach och stöd för anhöriga som tar hand om personer med olika behov eller utmaningar.

Hennes engagemang sträcker sig långt utanför arbetsplatsen, och hon är en aktiv del av föreningslivet. Iman Elmi är styrelsemedlem i flera organisationer, inklusive SHAPE, Folk till Folk, Hyresföreningen i Järva, Rinkeby Folkets Hus och Nattvandrande Mammor Rinkeby.

Iman Elmis omfattande arbete och samhällsengagemang speglar en stark vilja att göra skillnad och skapa en positiv inverkan på människors liv och på samhället som helhet. Hennes närvaro sträcker sig bortom det professionella och blir en katalysator för förändring och förbättring i det lokala samhället.

Mahad Malingur, författare och skådespelare

Mahad Malingur är född och uppvuxen i Somalia och kom till Sverige och Härnösand som ensamkommande flykting 1992. Han studerade till gymnasielärare på Stockholms universitet och var tidigare SO-lärare på Rinkebyskolan. Sedan flera år är han nu verksam som chef på Arbetsförmedlingens huvudkontor inom analys och IT.
Mahad debuterade som författare med den självbiografiska boken “Att färdas utan skyddsnät” 2020. Just nu är han aktuell som skådespelare i den svenska långfilmen “Forever” som går att se på Netflix där han spelar Dini, lagets tränare och pappa till en av tjejerna i fotbollslaget.
Mahad är medgrundare till Nomad Innovation Lab som bland annat har tagit fram Crisis Mapping-plattformen Abaaraha.org för Afrikas Horn under den svåra torkan 2017 samt pandemin 2020. Han är även medgrundare till Nationaldagsfirandet i Rinkeby torg.

Abdirahman Farah, gitarrist

Abdirahman Farah är en mycket ansedd och uppskattad gitarrist. Inom den globala somaliska diasporan är han en av de allra mest omtyckta och hyllade artisterna. Hans musik berör sin publik djupt. Musiken speglar Somalias rika kulturarv och dess unika inflytande på samtida artister. Abdirahman Farahs virtuositet på gitarr och hans förmåga att skapa passionerade  kompositioner har förtrollat en mängd lyssnare och gjort honom till en ikon inom somalisk musik. Han är en källa till stolthet för den somaliska diasporan.

Abdishakur Heersare, författare och journalist

Abdishakur Heersare är författare och journalist. Han bor i Norge och är författaren bakom boken ”Hogatuska Nolosha,” som han har samlat ett antal av Hadrawis dikter. Boken har fått mycket bra mottande bland läsarna.